Για την επιλογή του κατάλληλου ρευματολόγου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
Ο τυπικός έλεγχος σε έναν ρευματολόγο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Οι υπηρεσίες που προσφέρει συνήθως ένας ρευματολόγος είναι ανάλογες με την πάθηση που καλείται να αντιμετωπίσει. Σε γενικές γραμμές, οι ρευματολόγοι προσφέρουν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
Τα συμπτώματα που απαιτούν επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο είναι τα ακόλουθα:
Το κόστος μιας επίσκεψης σε έναν ρευματολόγο καθορίζεται από το είδος της εξέτασης, την εμπειρία του και την τοποθεσία του ιατρείου. Ενημερωθείτε από τον ρευματολόγο ή τους συνεργάτες του για το κόστος των υπηρεσιών του, πριν προχωρήσετε σε συνεργασία μαζί του.
Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι ρευματικών παθήσεων, με τη διάγνωση και τη θεραπεία των οποίων ασχολούνται οι ρευματολόγοι. Ορισμένοι τύποι τέτοιων παθήσεων είναι οι πιο κάτω:
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις, τους μυς ή τα οστά είναι τόσο έντονος και τόσο επίμονος, που καθιστά την επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο αναγκαία. Πέραν από τον έντονο πόνο, ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους ένας ασθενής αναγκάζεται να επισκεφτεί έναν ρευματολόγο είναι οι ακόλουθοι:
Α. Διάγνωση αρθρίτιδας ή άλλης ρευματικής νόσου
Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι ρευματικών παθήσεων που χρήζουν επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο όπως:
Β. Πόνος και πρήξιμο στις αρθρώσεις
Ο πόνος και το πρήξιμο στις αρθρώσεις είναι από τα πρώτα συμπτώματα μιας ρευματικής νόσου, που χρήζουν αξιολόγησης από έναν ρευματολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα.
Γ. Ύποπτα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος
Κάποια συμπτώματα ωθούν τους γιατρούς να ζητήσουν εξετάσεις αίματος, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να υποδηλώνουν κάποια ρευματική πάθηση. Σε τέτοια περίπτωση, ο γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας παραπέμπει τον ασθενή σε έναν ρευματολόγο, για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Δ. Δυσκολία εύρεσης της αιτίας του πόνου ή του οιδήματος
Οι ρευματολόγοι αντιμετωπίζουν πολλές σπάνιες ασθένειες, που είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Συνήθως, όταν οι γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας δυσκολεύονται να βρουν τον λόγο για τον οποίο οι ασθενείς τους νιώθουν πόνο ή εμφανίζουν οίδημα, τους παραπέμπουν σε έναν ρευματολόγο.
Ε. Κοινά συμπτώματα αρθρίτιδας
Στ. Άλλα συμπτώματα
Ρευματολόγο θα πρέπει να επισκέπτονται και τα άτομα άνω των 50 ετών που αντιμετωπίζουν έντονους πονοκεφάλους και μυϊκούς σπασμούς.
Η διάγνωση των ρευματικών παθήσεων είναι δύσκολη σε ορισμένες περιπτώσεις, διότι κάποια από τα συμπτώματα που προκαλούν είναι κοινά με άλλες ασθένειες. Ο ρευματολόγος, για να κάνει διάγνωση, στρέφεται αρχικά προς την ενδελεχή εξέταση του ιατρικού ιστορικού του ασθενή, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις όπως το πότε εμφανίζεται ο πόνος, πόσο διαρκεί, πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τι κάνει τον πόνο να βελτιώνεται και τι τον επιδεινώνει, αν υπάρχει κάποια ασθένεια, αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα πέραν του πόνου, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας, αν ο ασθενής λαμβάνει κάποιο φάρμακο και αν αντιμετώπισε πρόσφατες λοιμώξεις.
Ακολούθως, ο ρευματολόγος θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, κατά την οποία θα εξετάσει τις αρθρώσεις του ασθενή για ερυθρότητα, ζεστασιά, βλάβη, κίνηση και ευαισθησία και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις, όπως:
Επίσης ο ρευματολόγος πραγματοποιεί και απεικονιστικές εξετάσεις, για να εξετάσει το εσωτερικό των αρθρώσεων, όπως:
Οι πιο συχνές ρευματικές παθήσεις είναι οι ακόλουθες:
Για τις ρευματικές παθήσεις οι ιατροί ρευματολόγοι στρέφονται σε διάφορες θεραπευτικές διαδικασίες όπως οι ακόλουθες:
Α. Φαρμακευτική αγωγή
Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων. Ανάλογα με την πάθηση, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Β. Άλλες θεραπείες ρευματικών παθήσεων
Πέραν από τη φαρμακευτική αγωγή, για τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, οι ρευματολόγοι μπορούν να προτείνουν και άλλες μεθόδους θεραπείας όπως:
Προληπτικά μέτρα για τους ρευματισμούς είναι τα ακόλουθα:
Οι ρευματικές παθήσεις μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των ασθενών.
Οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι τους το πρωί γιατί οι αρθρώσεις τους είναι δύσκαμπτες και επώδυνες. Καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα του σπιτιού, το πλύσιμο των ρούχων, όπως και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που άλλοτε θεωρούνταν απολαυστικές, καθίστανται πλέον δύσκολες προς εκτέλεση για τον ασθενή με ρευματικές παθήσεις.
Ανεπηρέαστη από τις ρευματικές παθήσεις δεν μένει ούτε και η επαγγελματική ζωή των ασθενών. Οι ρευματικές ασθένειες περιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται και ως εκ τούτου οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) ή ψωριασική αρθρίτιδα, αδυνατούν να εργαστούν και βασίζονται σε επιδόματα αναπηρίας για να βιοποριστούν. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής τους και στη ψυχολογία τους.
Επειδή οι ρευματολόγοι αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο εύρος ρευματικών παθήσεων, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων τους επισκέπτονται αρκετά συχνά, για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η λοιμώδης αρθρίτιδα κ.α.
Το email σας καταχωρήθηκε με επιτυχία