Ιγμορίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες και αντιμετώπιση
Τα ιγμόρεια είναι μικρές κοιλότητες μέσα στα οστά του κρανίου, στο σημείο ανάμεσα στα μάτια, στο μέτωπο και πίσω από τα ζυγωματικά. Είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βλέννας που διατηρεί την απαραίτητη υγρασία μέσα στη μύτη, η οποία συμβάλλει στην προστασία από αλλεργιογόνα, ρύπους και σκόνη.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, τα ιγμόρεια είναι γεμάτα με αέρα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να μπλοκάρουν και να γεμίσουν με υγρό προκαλώντας ιγμορίτιδα.
Τι είναι η ιγμορίτιδα;
Η ιγμορίτιδα είναι μια κοινή φλεγμονή της επένδυσης των ιγμορείων, η οποία προκύπτει ως αποτέλεσμα της απόφραξης και πλήρωσης των ιγμορείων με υγρό, που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στην περιοχή.
Ποιοι είναι οι τύποι της ιγμορίτιδας;
Υπάρχουν 4 τύποι ιγμορίτιδας:
- Οξεία ιγμορίτιδα - Η οξεία ιγμορίτιδα ξεκινάει συνήθως ξαφνικά και οφείλεται στην ανάπτυξη βακτηρίων στα ιγμόρεια. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, βουλωμένη μύτη, κλπ) και διαρκούν περίπου 2 έως 4 εβδομάδες.
- Υποξεία ιγμορίτιδα - Η υποξεία ιγμορίτιδα χαρακτηρίζεται από την παραμονή των συμπτωμάτων για 4 έως 12 εβδομάδες.
- Χρόνια ιγμορίτιδα - Χρόνια ιγμορίτιδα ονομάζεται εκείνη της οποίας τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει μετά από 3 μήνες ή περισσότερο, παρά τη χρήση θεραπευτικής αγωγής. Επηρεάζει εξίσου παιδιά και ενήλικες.
- Υποτροποπιάζουσα ιγμορίτιδα - Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα έχουν όσοι εμφανίζουν τρία ή περισσότερα επεισόδια οξείας ιγμορίτιδας μέσα σε ένα χρόνο, τα οποία διαρκούν για λιγότερο από 2 εβδομάδες την κάθε φορά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας;
Τα πιο κοινά συμπτώματα της ιγμορίτιδας είναι:
- Βουλωμένη μύτη
- Κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη
- Αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια (ιγμορίτιδα μάτια), τη μύτη και το μέτωπο
- Δυσάρεστη αναπνοή (χαλίτωση)
- Βήχας
- Κόπωση
- Πόνος στα δόντια
- Οπισθορινική καταρροή
- Μειωμένη όσφρηση και γεύση
- Πονόλαιμος
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στο αυτί
Τα συμπτώματα της οξείας και χρόνιας ιγμορίτιδας είναι παρόμοια μεταξύ τους. Ωστόσο, η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα κρυολόγημα που δεν βελτιώνεται και τα συμπτώματα διαρκούν το πολύ 4 εβδομάδες. Αντιθέτως, τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας διαρκούν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.
Ποια είναι τα αίτια της ιγμορίτιδας;
Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα των εξής:
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από ιούς ή βακτήρια (πχ. κρυολόγημα) μύκητες
- Ρινικοί πολύποδες
- Στραβό ρινικό διάφραγμα
- Αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα)
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κάποιας πάθησης (πχ. λοίμωξη HIV, κυστική ίνωση) ή λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
- Κάπνισμα ή παθητικό κάπνισμα
- Διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)
- Καταδύσεις
- Τραυματισμός της μύτης
Επιπλέον, στα βρέφη, η χρήση πιπίλας ή μπιμπερού ανάσκελα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης ιγμορίτιδας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ιγμορίτιδας;
Αφού ενημερωθεί για τα συμπτώματα που κάποιος αντιμετωπίζει και εξετάσει το ιατρικό ιστορικό, ένας ωτορινολαρυγγολόγος θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση μιας φυσικής εξέτασης, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των αυτιών, της μύτης και του λαιμού για οποιοδήποτε σημάδι πρηξίματος ή απόφραξης.
Το ενδοσκόπιο είναι ένα όργανο που χρησιμεύει στη διάγνωση της ιγμορίτιδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο για την παρατήρηση του εσωτερικού των ιγμορείων, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα με το ρινικό διάφραγμα ή πολύποδες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη ιγμορίτιδας.
Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της ιγμορίτιδας είναι οι εξής:
- Αξονική για τον εντοπισμό φλεγμονής ή απόφραξης που είναι δύσκολο να εντοπιστεί με το ενδοσκόπιο
- Τεστ αλλεργίας, εάν ο γιατρός υποψιάζεται πως οι αλλεργίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιας ιγμορίτιδας
- Καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος για τον προσδιορισμό της ακριβούς αιτίας της ιγμορίτιδας (λοίμωξη από βακτήρια ή ιούς)
- Εξετάσεις αίματος για έλεγχο της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος
Ποια είναι η θεραπεία της ιγμορίτιδας;
Ιγμορίτιδα ανακούφιση
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ιγμορίτιδας μπορούν να ακολουθηθούν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση οξείας ιγμορίτιδας, ο γιατρός μπορεί αρχικά να συστήσει:
- Χρήση αποσυμφορητικών μύτης
- Λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση κρυολογήματος
- Πραγματοποίηση ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό
- Κατανάλωση άφθονου νερού
Εάν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας επιμένουν, χωρίς να υπάρχει βελτίωση, για περισσότερες από 10 ημέρες, τότε ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει:
- Αντιβιοτικά
- Τοπικά ή δια του στόματος αποσυμφορητικά μύτης
- Τοπικά ενδορρινικά στεροειδή
Εάν πρόκειται για χρόνια ιγμορίτιδα, τότε η θεραπεία εστιάζει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης. Για παράδειγμα, εάν η ιγμορίτιδα οφείλεται στην αλλεργική ρινίτιδα, τότε ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιισταμινικά φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων.
Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει χρόνια ιγμορίτιδα ή οξεία υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα και η θεραπευτική αγωγή δεν βοηθάει, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης (ενδοσκοπική επέμβαση στα ιγμόρεια). Σε αυτή την επέμβαση ο γιατρός χρησιμοποιεί αρχικά ένα ενδοσκόπιο για να εξετάσει τις ρινικές οδούς και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι έχει προκαλέσει την απόφραξη, χρησιμοποιεί άλλα εργαλεία για την αφαίρεση των οποιονδήποτε εμποδίων.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΣ & ΠΑΡΑΡΡΙΝΙΩΝ – FESS: Με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων και ειδικής βιντεοκάμερας υψηλής ανάλυσης καθώς και με ειδικά εργαλεία μικροχειρουργικής και συσκευές μικροεκτομής (shavers), αφαιρείται η παθολογία με την ελάχιστη βλάβη στους υγιείς ιστούς.
NAVIGATOR: Όταν χρειάζεται «διεγχειρητική πλοήγηση» (Navigation), δηλαδή με τη βοήθεια σύγχρονου ειδικού εξοπλισμού & ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τελευταία, με τη χρήση μικρού «μπαλονιού διάτασης» των στομίων των παραρρίνιων, η παρέμβαση είναι ακόμα λιγότερο επεμβατική και εντελώς μέσα στο πνεύμα της Λειτουργικής Μικροχειρουργικής: «όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση».
Ιγμορίτιδα πρόληψη
Αν και δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος πρόληψης της ιγμορίτιδας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό:
- Διακοπή καπνίσματος ή αποφυγή παθητικού καπνίσματος
- Συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών για αποφυγή της μετάδοσης μικροοργανισμών που ευθύνονται για λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη
- Διαχείριση των αλλεργιών και αποφυγή έκθεσης σε παράγοντες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις
- Χρήση υγραντήρα για την προσθήκη υγρασίας στο χώρο
- Αποφυγή επαφής με άτομα που είναι άρρωστα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται στην εσωτερική επένδυση των ιγμόρειων και προκαλεί συμπτώματα που συνήθως μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ιγμορίτιδα, όπως οι αλλεργίες, το στραβό διάφραγμα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Στις ήπιες περιπτώσεις ιγμορίτιδας, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές μέρες ή λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επανέρχονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους, μπορεί να χρειαστεί επίσκεψη σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο για τον εντοπισμό της υποκείμενης αιτίας και εύρεση της καλύτερης επιλογής θεραπείας.
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis
- https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection