Βαλανίτιδα: Φλεγμονή της κεφαλής του πέους
Βαλανίτιδα ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία προκαλείται φλεγμονή στην κεφαλή του πέους, κυρίως στο πέος των ανδρών που δεν έχουν κάνει περιτομή. Πρόκειται για μια άβολη, αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση, που προκαλεί πρήξιμο και πόνο στο πάνω μέρος του πέους.
Για τη θεραπεία της βαλανίτιδας, που συνήθως δεν είναι σοβαρή, χρησιμοποιούνται αντιμυκητιακές κρέμες, αντιβιοτικά, καλός καθαρισμός του πέους και αν κριθεί απαραίτητο πραγματοποιείται περιτομή.
Η βαλανίτιδα δεν είναι μεταδοτική, αλλά οι λοιμώξεις και οι οργανισμοί που την προκαλούν, μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.
Σημειώνεται ότι, βαλανίτιδα μπορούν να εμφανίσουν και οι γυναίκες στην κεφαλή της κλειτορίδας τους, αλλά πιο συχνά επηρεάζονται οι άνδρες.
Τι είναι η βαλανίτιδα;
Βαλανίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που δημιουργείται στη βάλανο του πέους, στην κεφαλή δηλαδή του πέους. Η φλεγμονή, που συνήθως δεν είναι σοβαρή, συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πρήξιμο και ερεθισμό. Η βαλανίτιδα επηρεάζει το 3% - 11% όλων των ανδρών, αλλά κυρίως εμφανίζεται σε άνδρες που δεν έχουν περιτομή στο πέος τους. Να υπενθυμίσουμε ότι περιτομή ονομάζεται η διαδικασία αφαίρεσης της ακροποσθίας από την κεφαλή του πέους.
Η βασικότερη αιτία της βαλανίτιδας είναι η μυκητίαση, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βακτηριακές λοιμώξεις, ιογενείς λοιμώξεις ή εξαιτίας δερματολογικών και άλλων παθήσεων.
Οι τύποι της βαλανίτιδας είναι τρεις:
- Βαλανίτιδα Zoon: Ο κύριος τύπος βαλανίτιδας, που επηρεάζει κυρίως άτομα μέσης ηλικίας χωρίς περιτομή.
- Κιρκινική βαλανίτιδα: Πρόκειται για τον τύπο της βαλανίτιδας που προκαλείται από την αντιδραστική αρθρίτιδα, που είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Οι άνδρες με αυτόν τον τύπο βαλανίτιδας, εμφανίζουν φλεγμονή και μικρές πληγές στην κεφαλή του πέους τους.
- Ψευδοεπιθηλιωματώδης κερατωτική και μυκητιασική βαλανίτιδα: Πρόκειται για τον πιο σπάνιο τύπο βαλανίτιδας, ο οποίος επηρεάζει μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες και συγκεκριμένα άνδρες άνω των 60 ετών, ο οποίος προκαλεί εξογκώματα στη βάλανο, που μοιάζουν με κονδυλώματα.
Τι προκαλεί την βαλανίτιδα;
Η βαλανίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα μυκητιασικής λοίμωξης, όμως, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να προκληθεί και από βακτηριακές λοιμώξεις. Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκύπτουν εξαιτίας της κακής υγιεινής, κυρίως γιατί παγιδεύεται εύκολα υγρασία στην ακροποσθία, όπου και δημιουργείται το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
Διευκρινίζεται ότι με τον όρο κακή υγιεινή, εννοούμε από την μία το ανεπαρκές πλύσιμο της περιοχής των γεννητικών οργάνων και από την άλλη το υπερβολικό πλύσιμο της περιοχής, που οδηγεί τελικά σε ερεθισμό και φούσκωμα.
Πέραν από την κακή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, υπάρχουν και άλλες αιτίες που εν δυνάμει μπορούν να οδηγήσουν σε βαλανίτιδα, όπως:
- Αλλεργική αντίδραση σε προφυλακτικά από λάτεξ
- Ερεθισμός του πέους από σαπούνια και αφρόλουτρα
- Αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα, όπως αντιβιοτικά και παυσίπονα
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια και η τριχομονάδα
- Τραυματισμός στην άκρη του πέους
- Δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα και το έκζεμα
- Πολύ σφικτή ακροποσθία που δυσχεραίνει τον καλό καθαρισμό του δέρματος κάτω από αυτήν
- Χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως η αντιδραστική αρθρίτιδα
- Διαβήτης (τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στα ούρα προκαλούν μυκητιασικές λοιμώξεις και οι μυκητιασικές λοιμώξεις βαλανίτιδα)
Ποια τα συμπτώματα της βαλανίτιδας;
Τα συμπτώματα της βαλανίτιδας εμφανίζονται είτε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, είτε ξαφνικά. Σε γενικές γραμμές, για να θεωρήσει ένας άνδρας ότι έχει βαλανίτιδα, θα πρέπει να έχει τα εξής συμπτώματα:
- Πόνος και ερεθισμός στην κεφαλή του πέους, πόνος στην άκρη του πέους
- Αποχρωματισμένα (λευκά και γυαλιστερά) σημεία στην περιοχή του πέους
- Λευκές και παχύρρευστες εκκρίσεις από την ακροποσθία
- Οίδημα στην κεφαλή του πέους
- Πρησμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα
- Δυσκολία στο αποτράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω
- Πληγές στην κεφαλή του πέους
- Κάψιμο κατά την ούρηση, κάψιμο στη βάλανο
- Πολύ άσχημη μυρωδιά του πέους
- Φαγούρα στην ακροποσθία
Είναι η βαλανίτιδα μεταδοτική;
Η βαλανίτιδα που προκαλείται από τα φυσιολογικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα του πέους ή από τον ερεθισμό που προκαλείται από τις χημικές ουσίες των σαπουνιών, δεν είναι μεταδοτική. Η βαλανίτιδα, ωστόσο, που είναι αποτέλεσμα μυκήτων ή βακτηρίων και ιών, είναι μεταδοτική. Όμως αυτό που μεταδίδεται δεν είναι η ίδια η βαλανίτιδα, αλλά οι μικροοργανισμοί που την προκαλούν.
Πώς γίνεται η διάγνωση της βαλανίτιδας;
Η βαλανίτιδα διαγιγνώσκεται συνήθως μέσω φυσικής εξέτασης, επειδή τα συμπτώματά της τείνουν να είναι διακριτά. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί η αιτία της, ο ουρολόγος προβαίνει σε μια σειρά από εξετάσεις που θεωρεί απαραίτητες, όπως:
- Εισαγωγή στυλεού στο άνοιγμα της ουρήθρας, για έλεγχο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή άλλων λοιμώξεων
- Εξέταση αίματος, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόλυνση, διαβήτης ή άλλες καταστάσεις που προκαλούν βαλανίτιδα
- Τεστ ούρων, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μόλυνση ή διαβήτης
- Βιοψία (εξαγωγή μικρού κομματιού δέρματος από το πέος και έλεγχος μέσω μικροσκοπίου)
Ποια είναι η αντιμετώπιση της βαλανίτιδας;
Η θεραπεία της βαλανίτιδας εξαρτάται από την αιτία που την προκάλεσε, η οποία χρήζει θεραπείας. Σε γενικές γραμμές, οι θεραπευτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του ένας γιατρός περιλαμβάνουν:
- Αντιμυκητιακές κρέμες: Αν η βαλανίτιδα είναι αποτέλεσμα μύκητα, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιμυκητιακές κρέμες, όπως η κλοτριμαζόλη και η μικοναζόλη, οι οποίες θεραπεύουν τη λοίμωξη και μειώνουν τη φλεγμονή.
- Αντιβιοτικά φάρμακα: Αν η βαλανίτιδα είναι αποτέλεσμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
- Στεροειδείς κρέμες: Οι στεροειδείς κρέμες περιέχουν κορτικοστεροειδή, τα οποία ανακουφίζουν τον κνησμό και τη φλεγμονή.
- Διαχείριση διαβήτη: Στα άτομα με διαβήτη, ο γιατρός συνιστά τη διαχείριση της πάθησης, ώστε να διευκολυνθεί η θεραπεία της βαλανίτιδας και να αποτραπεί η επανεμφάνισή της.
- Σχολαστικός καθαρισμός του πέους: Ο γιατρός συνιστά σχολαστικό καθαρισμό του πέους και στέγνωμα της περιοχής κάτω από την ακροποσθία, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της βαλανίτιδας.
- Περιτομή: Για τα άτομα που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα βαλανίτιδα, ο γιατρός συνιστά περιτομή του πέους. Μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η ακροποσθία που καλύπτει το πέος.
Πόσο διαρκεί η βαλανίτιδα;
Τα περισσότερα άτομα με βαλανίτιδα βλέπουν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται μέσα σε περίπου μια εβδομάδα (5-7 ημέρες) από την έναρξη της θεραπείας τους.
Η βαλανίτιδα επηρεάζει περίπου 1 στους 10 άνδρες και κυρίως άνδρες με ακροποσθία. Πρόκειται για μια άβολη κατάσταση, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η ιατρική περίθαλψη. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν θεωρείτε ότι έχετε βαλανίτιδα. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας και θα σας δώσει συμβουλές για την αποτροπή της επανεμφάνισής της.
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21186-balanitis#symptoms-and-causes
- https://www.nhs.uk/conditions/balanitis/