Για την επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού, θα πρέπει να συνυπολογίσετε τους ακολούθους παράγοντες:
Ο τυπικός έλεγχος σε έναν ομοιοπαθητικό περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Οι υπηρεσίες που προσφέρει συνήθως ένας ομοιοπαθητικός είναι οι ακόλουθες:
Τα συμπτώματα που απαιτούν επίσκεψη σε έναν ομοιοπαθητικό είναι τα ακόλουθα:
Το κόστος μιας ομοιοπαθητικής επίσκεψης συνήθως κυμαίνεται από 40 έως 80€, όμως το κόστος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η εμπειρία του ομοιοπαθητικού, η τοποθεσία του ιατρείου, η εξειδίκευση και το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ομοιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που ξεκίνησε να αναπτύσσεται πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, η οποία στηρίζεται στη διέγερση μιας θεραπευτικής απόκρισης του σώματος, που το ωθεί να αυτοθεραπεύεται. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, πρόκειται για ένα ολιστικό σύστημα ιατρικής, που θεωρεί ότι το όμοιο μπορεί να θεραπευτεί με κάτι όμοιο.
Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί στοχεύουν στη θεραπεία ολόκληρου του σώματος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον τρόπο ζωής του ασθενή και την προσωπικότητά του, όσο και τους κληρονομικούς παράγοντες που τον χαρακτηρίζουν και το ιατρικό του ιστορικό. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χορηγούνται συγκεκριμένα στο κάθε άτομο ξεχωριστά, δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιλαμβάνουν μικρές και εξαιρετικά αραιωμένες ποσότητες συστατικών και δεν θεωρούνται επικίνδυνα.
Οι ομοιοπαθητικοί, για να ασκούν το επάγγελμά τους πρέπει να είναι απόφοιτοι Ιατρικού Πανεπιστημίου, για να μπορούν να κάνουν ολιστική διάγνωση, τόσο σωματικών ασθενειών μέσω αξιολόγησης και εργαστηριακών εξετάσεων, όσο και ψυχολογικών καταστάσεων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα χημικά φάρμακα που ήδη λαμβάνει ο ασθενής, για να μπορέσουν να χορηγήσουν με τη σειρά τους ομοιοπαθητικά φάρμακα, χωρίς επιπλοκές.
Αρχικά, οι ομοιοπαθητικοί εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, αλλά αργότερα λαμβάνουν επιπρόσθετη ειδίκευση σε πιο εξειδικευμένους τομείς και εργάζονται συνήθως ως:
Η βασική θεωρία της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι ότι το όμοιο θεραπεύεται με το όμοιό του και ότι το σώμα έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Με απλά λόγια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, ενεργοποιώντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού και τη δυνατότητά του να αυτοθεραπεύεται. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρεμμύδι, κάνει τα μάτια να δακρύζουν και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις, διαλυόμενο σε νερό ή αλκοόλ, για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Γενικά, οι ομοιοπαθητικοί χρησιμοποιούν ως μέσο θεραπείας άλλων ασθενειών τον δηλητηριώδη κισσό, το λευκό αρσενικό, θρυμματισμένες ολόκληρες μέλισσες και ένα βότανο που ονομάζεται άρνικα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε μορφή αλοιφής, σε μορφή σφαιριδίων ζάχαρης, σταγόνων, κρέμας, τζελ και ως δισκία.
Με την ομοιοπαθητική μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ποικιλία παθήσεων σωματικής και ψυχολογικής φύσεως, όπως:
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μικρότερης σημασίας προβλημάτων υγείας, όπως οι μώλωπες, οι γρατσουνιές, ο πονόδοντος, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, ο βήχας και το κρυολόγημα.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεωρούνται γενικά ασφαλή, για τα άτομα όλων των ηλικιών, λόγω της εξαιρετικά αραιωμένης φύσης τους. Πωλούνται μάλιστα, χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία. Ωστόσο, οι ασθενείς κάθε ηλικίας θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν εξειδικευμένο ομοιοπαθητικό πριν από τη χρήση τους.
Για την επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού φαρμάκου, ένας ομοιοπαθητικός γιατρός θα συλλέξει πολλές πληροφορίες από τον ασθενή του, οι οποίες θα τον οδηγήσουν στη σωστότερη επιλογή. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει να μάθει:
Ο ομοιοπαθητικός, αφού συλλέξει τις πιο πάνω πληροφορίες, θα δώσει σημασία στην ανακούφιση του πιο ενοχλητικού και περιοριστικού συμπτώματος του ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη άλλων χρόνιων καταστάσεων υγείας. Η επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου θα βασιστεί στα συμπτώματα που χρειάζονται ανακούφιση, στη φυσική εξέταση και στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν.
Σε γενικές γραμμές, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θεωρούνται ασφαλή, διότι χορηγούνται σε μικρές αραιωμένες δόσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν ελέγχονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ορισμένες ήπιες παρενέργειες.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στον προσδιορισμό της προβλεπόμενης διάρκειας της ομοιοπαθητικής θεραπείας, όπως:
Ο ομοιοπαθητικός, γνωρίζοντας όλες τις πιο πάνω πληροφορίες, μπορεί να προσδιορίσει περίπου το χρονικό διάστημα της θεραπείας.
Η ομοιοπαθητική ιατρική και η παραδοσιακή ιατρική, είναι στην πραγματικότητα αντίθετες, με τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους θεραπείας, μακριά από τα χημικά φάρμακα. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ομοιοπαθητική δεν μπορεί να συνδυαστεί με την παραδοσιακή ιατρική. Η νέα ιατρική προσέγγιση, θέλει την ομοιοπαθητική και την παραδοσιακή ιατρική να συνδυάζονται μεταξύ τους, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των συμπτωμάτων που προκαλούν διάφορες καταστάσεις υγείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί ομοιοπαθητικά φάρμακα και συμβατικά φάρμακα εν αγνοία του ενός ή του άλλου γιατρού. Η ταυτόχρονη χρήση τους πρέπει πάντα να λαμβάνει ιατρική έγκριση.
Η πρώτη επίσκεψη σε έναν ομοιοπαθητικό μπορεί να διαρκέσει από μια έως και δυόμιση ώρες, διότι όπως περιγράψαμε πιο πάνω, θα πραγματοποιηθεί μια διεξοδική συνέντευξη με τον ασθενή και ακολούθως μια φυσική εξέταση, όπως επίσης και εργαστηριακές εξετάσεις, για την επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού φαρμάκου.
Για να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς ομοιοπαθητικό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
Το email σας καταχωρήθηκε με επιτυχία