Επικονδυλίτιδα: Τα σημάδια που οδηγούν στον oρθοπαιδικό
Επικονδυλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που προκαλείται στους τένοντες που ενώνουν τους μυς του αντιβραχίου με τον αγκώνα, ως αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης και επαναλαμβανόμενης κίνησης. Αθλήματα και δραστηριότητες που επιβάλλουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της επικονδυλίτιδας. Η επικονδυλίτιδα είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που προκαλεί πόνο κατά το λύγισμα και το ίσιωμα του χεριού και δυσκολία στο πιάσιμο και το κράτημα των αντικειμένων.
Για την αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φυσικοθεραπεία, η χρήση πάγου, η χρήση παυσίπονων και η χειρουργική επέμβαση, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται μεταξύ τους. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Τι είναι η επικονδυλίτιδα;
Με τον όρο επικονδυλίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες που υπάρχουν στην περιοχή του αγκώνα. Τένοντες ονομάζονται τα σκληρά κορδόνια που αποτελούνται από ιστό, τα οποία εκτείνονται από τους μυς του αντιβραχίου στον αγκώνα. Η φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες προκαλεί πόνο στον αγκώνα, δυσκολεύοντας την πλήρη έκταση του χεριού, το λύγισμά του και το πιάσιμο αντικειμένων.
Η επικονδυλίτιδα είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων και υπερβολικής χρήσης των τενόντων, από αθλήματα όπως το γκολφ και το τένις ή από εργασίες επαναλαμβανόμενης ανύψωσης και πιασίματος αντικειμένων, που χρειάζονται τις πλείστες φορές δύναμη. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί φθορά στον τένοντα και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στο σχίσιμό του, γεγονός που προκαλεί φλεγμονή και κατά συνέπεια έντονο πόνο. Σημειώνεται ότι η επικονδυλίτιδα επηρεάζει κυρίως άνδρες και γυναίκες, 30 - 50 ετών.
Ποια τα είδη της επικονδυλίτιδας;
Υπάρχουν δύο είδη επικονδυλίτιδας και συγκεκριμένα υπάρχει η έξω και η έσω επικονδυλίτιδα.
- Έξω επικονδυλίτιδα
Η έξω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς γνωστή ως "αγκώνας του τενίστα", είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες που ενώνουν τους μυς του αντιβραχίου με την εξωτερική ή πλάγια πλευρά του αγκώνα. Στην έξω επικονδυλίτιδα, εμπλεκόμενοι τένοντες είναι οι εκτείνοντες των δακτύλων. Οι εν λόγω μύες είναι υπεύθυνοι για την έκταση του καρπού και των δακτύλων. Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.
- Έσω επικονδυλίτιδα
Η έσω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς γνωστή ως "αγκώνας του γκολφίστα", είναι η φλεγμονή που δημιουργείται στους τένοντες που ενώνουν τους μυς του αντιβραχίου με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα. Στην έσω επικονδυλίτιδα, εμπλεκόμενοι τένοντες είναι αυτοί των καμπτήρων μυών του καρπού και των δακτύλων, δηλαδή εκείνων των μυών που φέρνουν την παλάμη και τα δάκτυλα προς το αντιβράχιο. Η έσω επικονδυλίτιδα προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα.
Ποια τα αίτια της επικονδυλίτιδας;
Η επικονδυλίτιδα προκαλείται, όπως είπαμε πιο πάνω, από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αγκώνα και του καρπού, οι οποίες αποδυναμώνουν τους εμπλεκόμενους μυς και τένοντες. Η έξω επικονδυλίτιδα προκαλείται από κινήσεις που απαιτούν έκταση του αγκώνα, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα προκαλείται από κινήσεις που απαιτούν κάμψη του καρπού προς την παλάμη ή κάμψη του αντιβραχίου.
Σε γενικές γραμμές, τα επαγγέλματα και οι δραστηριότητες που οδηγούν σε επικονδυλίτιδα είναι:
- Τένις (έξω επικονδυλίτιδα)
- Γκολφ (έσω επικονδυλίτιδα)
- Ρακέτες στη θάλασσα
- Ζωγραφική ή μπογιάτισμα σπιτιών
- Χειρισμός αλυσοπρίονου
- Κόψιμο κρέατος από κρεοπώλεις
- Παίξιμο μουσικής
- Οδοντιατρική
- Ξυλουργική
- Γραφειακές εργασίες (επαναλαμβανόμενη χρήση του ποντικιού του υπολογιστή)
- Μαγειρική (συνεχόμενο κόψιμο υλικών μαγειρέματος)
Ποια τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας;
Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας, ανεξάρτητα από το είδος της, είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μέρος του αγκώνα
- Κάψιμο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μέρος του αγκώνα
- Αδυναμία πιασίματος αντικειμένων
- Δυσκολία κρατήματος αντικειμένων
- Πόνος κατά το λύγισμα ή την έκταση του χεριού
- Τρέμουλο στα χέρια
- Πρήξιμο στην άρθρωση του αγκώνα
- Ευαισθησία και πόνος κατά το άγγιγμα της άρθρωσης του αγκώνα
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που εκτείνεται από τον αγκώνα στα δάκτυλα του χεριού
Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου και φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μήνες ή και χρόνια μετά την ήπια έναρξή τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;
Για να κάνει διάγνωση επικονδυλίτιδας, ο γιατρός ελέγχει αρχικά το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και ακολούθως πραγματοποιεί μια φυσική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας ζητά από τον ασθενή να ακουμπήσει το επηρεαζόμενο χέρι σε ένα τραπέζι με την παλάμη να βλέπει προς τα πάνω. Ακολούθως, ο γιατρός λυγίζει τον καρπό του ασθενή, ασκώντας κάποια πίεση. Αν ο ασθενής νιώσει πόνο στον αγκώνα του, τότε ο γιατρός κάνει διάγνωση επικονδυλίτιδας, αφού πρώτα αποκλείσει άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η αρθρίτιδα και το σπάσιμο ενός οστού, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα στον αγκώνα.
Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων υγείας, ο γιατρός προχωρά σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία. Για τον αποκλεισμό της συμπίεσης του νεύρου του αγκώνα, μιας κατάστασης που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με την επικονδυλίτιδα, πραγματοποιείται ηλεκτρομυογράφημα (EMG).
Ποια η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας;
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας, κρίνεται σημαντικός ο συνδυασμός της φυσικοθεραπείας, της ξεκούρασης και άλλων φαρμακευτικών ή/και χειρουργικών επιλογών.
Αρχικά, ο γιατρός προτείνει στον ασθενή:
- Ξεκούραση του χεριού
- Αποφυγή δραστηριοτήτων που προϋποθέτουν επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού και του αγκώνα
- Χρήση επιθεμάτων πάγου
- Λήψη Αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη
- Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεις
Αν οι πιο πάνω επιλογές δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός προτείνει τη χρήση νάρθηκα για ακινητοποίηση της περιοχής και προχωρά, αν το κρίνει απαραίτητο, σε θεραπευτικές επιλογές όπως:
- Τενοτομή με υπερήχους (TENEX): Κατά τη διάρκεια της τενοτομής, με την καθοδήγηση υπερήχων ο γιατρός εισάγει μια βελόνα μέσω του δέρματος στον κατεστραμμένο τένοντα, η οποία δονείται γρήγορα προκαλώντας τη διάσπαση και την αναρρόφησή του. Αυτή η επιλογή αποτελεί μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική επιλογή για τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του τένοντα.
- Ενέσεις στεροειδών: Οι ενέσεις στεροειδών βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου στην περιοχή του αγκώνα.
- Θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP): Αιμοπετάλια ονομάζονται τα μικροσκοπικά θραύσματα κυττάρων που υπάρχουν στο αίμα, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό της διαδικασίας της επούλωσης. Ο γιατρός, αρχικά αφαιρεί με μια σύριγγα μια μικρή ποσότητα αίματος από το σώμα του ασθενή και ακολούθως διαχωρίζει τα αιμοπετάλια από τα υπόλοιπα αιμοσφαίρια. Στη συνέχεια, εγχέει με άλλη σύριγγα τα συμπυκνωμένα αιμοπετάλια του αίματος στον κατεστραμμένο τένοντα, με απώτερο στόχο την υποβοήθηση της επούλωσής του.
- Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τένοντα: Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του τένοντα επιλέγεται σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι πιο πάνω θεραπευτικές επιλογές δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα για ένα διάστημα έξι με δώδεκα μηνών. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός κάνει μια μεγάλη τομή ή πολλές μικρές τομές στην περιοχή του επηρεαζόμενου τένοντα, μέσω των οποίων πραγματοποιεί την αφαίρεσή του. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασκήσεις αποκατάστασης θεωρούνται απαραίτητες.
Συνοπτικά, η επικονδυλίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε άνθρωπο ασχολείται με αθλήματα ή δραστηριότητες, που η εκτέλεσή τους απαιτεί την επανάληψη συγκεκριμένων κινήσεων του χεριού. Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας είναι πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία των ασθενών. Περίπου το 95% των περιπτώσεων βελτιώνονται χωρίς χειρουργικές θεραπείες, με τα συμπτώματά τους να μειώνονται σημαντικά σε ένα διάστημα 6 - 18 μηνών. Αν δυσκολεύεστε να μετακινήσετε το χέρι σας, να το τεντώσετε ή να κρατήσετε αντικείμενα, αν νιώθετε τις αρθρώσεις του αγκώνα σας πρησμένες ή αν έχετε έντονο πόνο και δυσκολεύεστε να φέρετε εις πέρας καθημερινές δραστηριότητες, κλείστε άμεσα ραντεβού σε έναν ορθοπαιδικό, διότι το ενδεχόμενο επικονδυλίτιδας είναι μεγάλο.