Τενοντίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η τενοντίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ερεθισμό των τενόντων. Οι τένοντες είναι δομές από συνδετικό ιστό που συνδέουν τους μύες με τα οστά, επιτρέποντας την κίνηση των αρθρώσεων. Η τενοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τένοντα του σώματος, αλλά παρατηρείται συχνότερα στους τένοντες που περιβάλλουν τους ώμους, τους αγκώνες, τους καρπούς, τα γόνατα και τις πτέρνες. Η πάθηση αυτή μπορεί να προκύψει από υπερβολική χρήση ενός συγκεκριμένου τένοντα μετά από καταπόνηση, μετά από κάποιο οξύ τραυματισμό ή και να εμφανιστεί στα πλαίσια άλλων ιατρικών παθήσεων, όπως οι ρευματοπάθειες. Η τενοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και ευαισθησία στην πάσχουσα περιοχή, καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ευτυχώς, η τενοντίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ξεκούραση, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και σε σοβαρές περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση.
Τι είναι η τενοντίτιδα;
Η τενοντίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή των τενόντων, δηλαδή των ιστών που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Δεν πρέπει να συγχέεται με την αρθρίτιδα, η οποία αφορά τη φλεγμονή και φθορά των αρθρώσεων. Η τενοντίτιδα είναι μια συχνή αιτία μυοσκελετικού πόνου που επηρεάζει τους μαλακούς ιστούς του σώματος.
Ποια τα σημεία εμφάνισης της τενοντίτιδας;
Οι τένοντες βρίσκονται στους ώμους, τους αγκώνες, τα χέρια, τους καρπούς, τα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους. Όταν καταπονούνται οι τένοντες φλεγμαίνουν (γνωστή κατάσταση ως τενοντίτιδα), με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευαισθησία και πόνος, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στην άρθρωση. Αυτός ο τύπος τραυματισμού τείνει να επανεμφανίζεται στην ίδια περιοχή. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τενοντίτιδας (τενοντίτιδες) είναι η τενοντίτιδα του υπερακανθίου (τενοντίτιδα ώμου), η έξω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του τενίστα, τενοντίτιδα αγκώνα), η έσω επικονδυλίτιδα (αγκώνας του παίκτη του γκολφ), η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου (το γόνατο του άλτη) και η τενοντίτιδα του αχιλλείου.
Ποια τα συμπτώματα της τενοντίτιδας;
Τενοντίτιδα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της πάθησης. Ωστόσο, μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τενοντίτιδας περιλαμβάνουν:
- Πόνο στην πάσχουσα περιοχή: ο πόνος αυτός μπορεί να είναι οξύς ή αμβλύς και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος
- Ευαισθησία: ο προσβεβλημένος τένοντας μπορεί να είναι ευαίσθητος στην ψηλάφηση και μπορεί να είναι πρησμένος ή ζεστός
- Δυσκαμψία: η κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης μπορεί να είναι περιορισμένη και η άρθρωση μπορεί να είναι δύσκαμπτη
- Αδυναμία: ο προσβεβλημένος μυς μπορεί να είναι αδύναμος ή να μην λειτουργεί όσο καλά θα μπορούσε να λειτουργήσει
- Κριγμός: η κίνηση της προσβεβλημένης άρθρωσης ή του τένοντα μπορεί να παράγει έναν ήχο (ήχος τριβής)
Εάν δεν αντιμετωπιστεί η πάθηση, η τενοντίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει απώλεια της λειτουργίας ή της κινητικότητας στην πάσχουσα περιοχή. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε τενοντίτιδα.
Ποια τα αίτια της τενοντίτιδας;
Τενοντίτιδα αίτια
Ενώ η τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί από αιφνίδιο τραυματισμό, η επαναλαμβανόμενη κίνηση του τένοντα είναι η πιο κοινή αιτία της πάθησης. Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν τενοντίτιδα από δραστηριότητες ή επαγγέλματα που περιλαμβάνουν την επαναλαμβανόμενη εκτέλεση της ίδιας κίνησης, η οποία επιβαρύνει τους τένοντες με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η τενοντίτιδα παρατηρείται συχνά σε άτομα με επαγγέλματα ή χόμπι που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Η σωστή τεχνική και η ανάπαυση είναι απαραίτητα για την πρόληψη της τενοντίτιδας, ιδίως σε αθλητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι λανθασμένες κινήσεις μπορεί να καταπονήσουν τον τένοντα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες επιβάρυνσης τενοντίτιδας;
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την τενοντίτιδα και να αυξήσουν τον πόνο και τη δυσφορία στην πάσχουσα περιοχή. Αυτοί περιλαμβάνουν:
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: η εκτέλεση της ίδιας κίνησης επανειλημμένα, ειδικά αν περιλαμβάνει τον προσβεβλημένο τένοντα, μπορεί να ερεθίζει και να φλεγμαίνει περαιτέρω την περιοχή.
- Υπερβολική χρήση: η ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν μεγάλη σωματική άσκηση ή που περιλαμβάνουν τον προσβεβλημένο τένοντα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιδείνωσης της πάθησης.
- Κακή τεχνική ή στάση: η λανθασμένη στάση ή ο κακός τρόπος εκτέλεσης των κινήσεων κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων μπορεί να αυξήσει την πίεση στον προσβεβλημένο τένοντα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
- Ηλικία: καθώς μεγαλώνουμε οι τένοντες μπορεί να γίνουν λιγότερο ελαστικοί και πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και φλεγμονές.
- Ιατρικές παθήσεις: ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο διαβήτης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
Είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε τους παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την τενοντίτιδα για να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο και την ταλαιπωρία, να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες και να διευκολύνετε την επούλωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση της τενοντίτιδας;
Για τη διάγνωση της τενοντίτιδας ο ιατρός ξεκινά με την λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και κατόπιν διενεργεί τη κλινική εξέταση της πάσχουσας περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ορθοπαιδικός σας θα αναζητήσει σημάδια ευαισθησίας, πρήξιμο και πόνο στον τένοντα και θα αξιολογήσει το εύρος κίνησης και τη δύναμη της προσβεβλημένης άρθρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια εξέταση που ονομάζεται "δοκιμασία αντίστασης στην κίνηση", κατά την οποία ζητά από τον ασθενή να αντισταθεί σε μια συγκεκριμένη κίνηση για να βοηθήσει στον εντοπισμό της θέσης της φλεγμονής. Μια ενδελεχής φυσική εξέταση σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό και τις απεικονιστικές εξετάσεις συμβάλλουν στη διάγνωση της τενοντίτιδας και κατόπιν στην έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας;
Τενοντίτιδα θεραπεία
Η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
- Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν το πρόβλημα
- Ξεκούραση της τραυματισμένης περιοχής
- Παγοθεραπεία τις πρώτες μέρες του τραυματισμού
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς συνταγή
Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σε περίπου τρεις εβδομάδες επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε πιο εξειδικευμένες θεραπείες, όπως:
- Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συχνά επειδή δρουν γρήγορα για να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο
- Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις βελτίωσης του εύρους κίνησης και νάρθηκες (αντίχειρας, αντιβράχιο, χέρια)
- Ενέσεις βιολογικών παραγόντων: (το λεγόμενο PRP - platelet rich plasma): οι εγχύσεις PRP έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην μείωση του πόνου και την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Αρχικά λαμβάνεται αίμα από τον ίδιο τον ασθενή, το αίμα επεξεργάζεται ειδικά και μετά από φυγοκέντρηση λαμβάνεται μόνο ένα μέρος του πλάσματος του αίματος, το οποίο κατόπιν εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή
- Χειρουργική επέμβαση: Αυτό απαιτείται σπάνια και μόνο για σοβαρά προβλήματα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες και όταν ο τένοντας έχει υποστεί χρόνιες βλάβες όπως για παράδειγμα μερική ρήξη
Η τενοντίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσφορία. Συχνά προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις αλλά μπορεί επίσης να προκύψει μετά από ξαφνικό τραυματισμό ή στα πλαίσια άλλων ιατρικών παθήσεων. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την έναρξη της θεραπείας, ενώ τα μέτρα πρόληψης μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή εμφάνισης τενοντίτιδας. Με την κατάλληλη φροντίδα τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν, να ξεπεράσουν την τενοντίτιδα και να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες.