Για να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς διαβητολόγο θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα πιο κάτω κριτήρια:
Τι περιλαμβάνει ένας τυπικός έλεγχος από διαβητολόγο;
Ο τυπικός έλεγχος σε έναν διαβητολόγο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Μετά τη διάγνωση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται κάθε τρεις μήνες σε τεστ γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1C, που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ποδιών για έλκη και λοιμώξεις, σε έλεγχο της αρτηριακής του πίεσης, εξετάσεις χοληστερίνης, νεφρών και σωματικού βάρους. Τέλος, κάθε δύο χρόνια, θα πρέπει να πραγματοποιεί οφθαλμικούς ελέγχους για τυχόν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών.
Οι πιο κοινές υπηρεσίες που προσφέρουν οι διαβητολόγοι είναι:
Τα συμπτώματα που απαιτούν επίσκεψη σε έναν διαβητολόγο είναι τα ακόλουθα:
Το κόστος μιας επίσκεψης σε έναν διαβητολόγο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία του γιατρού, τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη γεωγραφική θέση του ιατρείου. Συνιστάται να συζητάτε τις αμοιβές, το κόστος των φαρμακευτικών αγωγών και την πιθανή ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, δείτε την κατηγορία διαβητολόγοι ΕΟΠΥΥ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συμβεβλημένους γιατρούς.
Διαβητολόγος ονομάζεται ο ιατρός που ειδικεύεται συγκεκριμένα στη διάγνωση και τη θεραπεία όλων των τύπων διαβήτη, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης τύπου 3 που είναι πολύ σπάνιος, ο διαβήτης κύησης και άλλοι τύποι διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα, λόγω της ειδίκευσής του μπορεί να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, άλλες ασθένειες που είναι συνδεδεμένες άμεσα με τον διαβήτη, όπως η νευρικές διαταραχές, η νεφρική βλάβη, η ηπατική βλάβη, τα οφθαλμικά προβλήματα κ.α.
Οι ενδοκρινολόγοι και οι γιατροί με πρόσθετη ειδίκευση τη διαβητολογία, μπορούν μεν να κάνουν διάγνωση του διαβήτη, αλλά η θεραπεία που προσφέρουν στους ασθενείς τους δεν είναι τόσο εξειδικευμένη όσο η θεραπεία ενός ειδικού διαβητολόγου.
Οι ειδικοί διαβητολόγοι, προσεγγίζουν πιο εξειδικευμένα τους ασθενείς τους, καθώς είναι εκπαιδευμένοι ειδικά στη θεραπεία ατόμων με πρώιμο ή προχωρημένο διαβήτη κάθε τύπου. Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούν δεν εστιάζει μόνο στη χορήγηση μιας φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει το σάκχαρο του αίματος, αντίθετα, πρόκειται για ένα ολιστικό πρότυπο φροντίδας που προϋποθέτει συνεργασία με άλλους ειδικούς γιατρούς για τη διαχείριση ενδεχόμενων επιπλοκών, διατροφολόγους για διατροφικές συμβουλές που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος και ειδικούς σε θέματα του τρόπου ζωής για αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη.
Οι διαβητολόγοι, όπως είπαμε και νωρίτερα, είναι εξειδικευμένοι ιατροί που εξειδικεύονται στη διάγνωση και θεραπεία όλων των τύπων διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
Την ίδια ώρα, οι διαβητολόγοι μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες που σχετίζονται με τον διαβήτη όπως:
Ανάμεσα στα καθήκοντά ενός διαβητολόγου συνυπολογίζονται και οι προληπτικές εξετάσεις για δευτερογενείς ασθένειες του διαβήτη, όπως οι νεφρικές παθήσεις, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές παθήσεις.
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση υγείας, η οποία χρήζει συνεχόμενου ελέγχου και αξιολόγησης. Ο διαβητολόγος, ακολουθεί ένα ολιστικό πρότυπο φροντίδας του ασθενή, που είναι ανάλογο με τον τύπο του διαβήτη από τον οποίο επηρεάζεται.
Ο διαβητολόγος καλείται να συνεργαστεί με επαγγελματίες διατροφολόγους και ειδικούς σε θέματα του τρόπου ζωής, για να συλλέξει σωστές πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στη διαγνωστική διαδικασία, στη συνταγογράφηση της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και στην παροχή των απαραίτητων συμβουλών για διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένειά του. Επίσης, ο διαβητολόγος καλείται να συνεργαστεί με ενδοκρινολόγους, για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια ορμονική δυσλειτουργία που οδηγεί σε διαβήτη, για να πάρει συμβουλές σε περίπτωση που η ινσουλινοθεραπεία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η δοσολογία της ινσουλίνης χρειάζεται προσαρμογή.
Σε περίπτωση επιπλοκών του διαβήτη, ο διαβητολόγος καλείται να συνεργαστεί με άλλους ειδικούς ιατρούς, όπως οι νεφρολόγοι, οι οφθαλμίατροι, οι καρδιολόγοι, οι ποδολόγοι, οι νευρολόγοι κ.α. για σωστότερη διαχείριση της κατάστασης.
Δεδομένου ότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια κατάσταση υγείας, ο διαβητολόγος πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ασθενή, παρέχοντάς του όποιο είδος υποστήριξης χρειάζεται κάθε φορά, συναισθηματικής ή σωματικής. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου της ασθένειάς του και όταν χρειάζεται σε επαναπροσαρμογή του θεραπευτικού του σχήματος.
Ο διαβητολόγος παρακολουθεί και αξιολογεί δομημένα και συνεχόμενα την πρόοδο του ασθενή του, με σκοπό να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας στην εξέλιξη της ασθένειάς του.
Αυτή η συνεχής αξιολόγηση περιλαμβάνει:
Κάθε τουλάχιστον τρεις με έξι μήνες ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται για:
Σε ετήσια βάση ο ασθενής θα πρέπει:
Κάθε τουλάχιστον δύο χρόνια, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι διαβητολόγοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των ασθενών και των οικογενειών τους σε ότι αφορά την κατανόηση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Οι στρατηγικές επικοινωνίας και εκπαίδευσης των ασθενών και της οικογένειάς τους που χρησιμοποιεί ένας διαβητολόγος είναι οι ακόλουθες:
Το email σας καταχωρήθηκε με επιτυχία