Για την επιλογή του κατάλληλου ηπατολόγου, κρίνεται απαραίτητος ο συνυπολογισμός των ακόλουθων παραγόντων:
Ένας τυπικός έλεγχος σε έναν ηπατολόγο περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαδικασίες:
Οι πιο κοινές υπηρεσίες που προσφέρει ένας ηπατολόγος είναι οι ακόλουθες:
Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ηπατολόγο κρίνεται απαραίτητη όταν ένας ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως:
Το κόστος της επίσκεψης στον ηπατολόγο εξαρτάται από τις διαδικασίες που θα κριθούν απαραίτητες και από το αν ο ασθενής έχει ή όχι ασφάλιση υγείας. Ενημερωθείτε εκ των προτέρων από τον ίδιο τον ηπατολόγο ή τους συνεργάτες του για τα οικονομικά ζητήματα που σας απασχολούν.
Ηπατολόγος ονομάζεται ο γιατρός που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των ηπατικών παθήσεων και των οργάνων που επηρεάζουν αυτές οι παθήσεις. Ορισμένες από τις ηπατικές παθήσεις που καλείται να θεραπεύσει ο ηπατολόγος είναι η ηπατίτιδα, η οξεία και χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, η αγγειακή ηπατική νόσος, η κακοήθεις και οι καλοήθεις όγκοι του ήπατος, η λιπώδης ηπατική νόσος, η κίρρωση του ήπατος και η παγκρεατίτιδα.
Η ηπατολογία θεωρείται υποειδικότητα της γαστρεντερολογίας, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή ειδικότητα. Παρόλα αυτά οι γιατροί που ειδικεύονται στην ηπατολογία, ειδικεύονται πρώτα στη γαστρεντερολογία, οπότε ονομάζονται γαστρεντερολόγοι ηπατολόγοι. Η ηπατολογία, σαν κλάδος έχει τις δικές της υποειδικότητες και ως εκ τούτου ορισμένοι ηπατολόγοι έχουν επιπλέον ειδίκευση και εργάζονται ως παιδοηπατολόγοι, χειρουργοί ηπατολόγοι κ.α.
Οι κύριες παθήσεις του ήπατος που καλείται να αντιμετωπίσει ένας ηπατολόγος είναι οι ακόλουθες:
Ταυτόχρονα, ο ηπατολόγος ασχολείται με τη θεραπεία και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν το ηπατικό σύστημα, όπως:
Η επίσκεψη σε έναν ηπατολόγο κρίνεται απαραίτητη σε περίπτωση που κάνουν την εμφάνισή τους τα ακόλουθα συμπτώματα:
Για τη διάγνωση των ηπατικών παθήσεων, οι ηπατολόγοι εξετάζουν αρχικά το ιστορικό υγείας του ασθενή και πραγματοποιούν μια ενδελεχή φυσική εξέταση και ακολούθως προχωρούν σε μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις όπως:
Οι ειδικοί ηπατολόγοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ασθένειες του ήπατος, όπως η ηπατίτιδα, η κίρρωση, η αλκοολική και η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ο καρκίνος του ήπατος και άλλες παθήσεις. Ανάλογα με την πάθηση, οι ηπατολόγοι προσφέρουν θεραπείες όπως οι ακόλουθες:
Σημειώνεται ότι η μεταμόσχευση του ήπατος είναι η τελευταία επιλογή για την αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου σε προχωρημένο στάδιο, τότε που οι άλλες θεραπείες δεν επιφέρουν πια αποτέλεσμα.
Για την πρόληψη των ηπατικών παθήσεων, καθηγητές ηπατολόγοι συνιστούν τις ακόλουθες στρατηγικές:
Η τροφή είναι απαραίτητη για το σώμα, διότι του εξασφαλίζει ενέργεια. Όταν η τροφή καταναλωθεί, διασπάται στο στομάχι και το έντερο και τότε εξάγονται τρία κύρια θρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες, το λίπος και η πρωτεΐνη. Τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται στο συκώτι, όπου είτε αποθηκεύονται, είτε χρησιμοποιούνται άμεσα από το σώμα. Τα μη θρεπτικά συστατικά ή η περίσσια λίπους για παράδειγμα, όταν αποθηκεύεται στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Το ίδιο και η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών, που προκαλούν συσσώρευση τοξινών στο συκώτι.
Το τι τρώει λοιπόν ένας άνθρωπος έχει άμεση επίδραση στο συκώτι του. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του ήπατος και ένα υγιές συκώτι συνεπάγεται ένα υγιές σώμα, δεδομένου ότι το συκώτι είναι το βασικό μέσο αποτοξίνωσης του σώματος από ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ορισμένα φάρμακα και άλλα απόβλητα του σώματος.
Ανάλογα με τη χρόνια ηπατική νόσο που καλείται να αντιμετωπίσει ο ηπατολόγος, ακολουθεί και έναν συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας. Στόχος της θεραπείας είναι η διακοπή της εξέλιξης της νόσου και η διαχείριση των επιπλοκών της.
Πιο κάτω αναφέρονται ορισμένες χρόνιες ηπατικές ασθένειες και ο τρόπος αντιμετώπισής τους:
Το email σας καταχωρήθηκε με επιτυχία