Για να επιλέξετε τον κατάλληλο μαστολόγο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα πιο κάτω κριτήρια:
Ο τυπικός έλεγχος από έναν μαστολόγο περιλαμβάνει:
Ο μαστολόγος, ανάλογα με την ειδικότητά του, μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όπως:
Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν μαστολόγο σε περίπτωση που εμφανίσετε τα πιο κάτω συμπτώματα:
Το κόστος της επίσκεψης σε έναν μαστολόγο είναι ανάλογο με τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, δείτε την κατηγορία μαστολόγοι ΕΟΠΥΥ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συμβεβλημένους γιατρούς.
Μαστολόγος ονομάζεται ο γιατρός που ειδικεύεται στην υγεία του μαστού και ασχολείται με παθήσεις του μαστικού αδένα. Ειδικότητά του είναι να εντοπίζει, να θεραπεύει και να παρακολουθεί ασθένειες του μαστού, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Συγκεκριμένα, στις γυναίκες διαγιγνώσκει και θεραπεύει τη μαστίτιδα, τη μαστοπάθεια, καλοήθεις όγκους και κακοήθεις όγκους. Την ίδια ώρα, στα καθήκοντά του ανήκει και η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιούνται μια φορά τον χρόνο.
Οι μαστολόγοι σε δημόσια νοσοκομεία όσο και σε κλινικές, μπορεί να έχουν πρόσθετη ειδίκευση ως ογκολόγοι μαστολόγοι, γυναικολόγοι μαστολόγοι και χειρουργοί μαστολόγοι.
Οι γιατροί μαστολόγοι διενεργούν εξετάσεις στους μαστικούς αδένες και καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα εύρος παθήσεων που σχετίζονται με τον μαστό, όπως:
Τα σημάδια που δείχνουν ότι η επίσκεψη σε έναν μαστολόγο είναι απαραίτητη είναι τα ακόλουθα:
Τονίζεται ότι η επίσκεψη στον μαστολόγο κρίνεται επίσης απαραίτητη μετά από τραυματισμό στο στήθος.
Για να κάνουν διάγνωση μιας πάθησης που σχετίζεται με τους μαστούς, οι ειδικοί μαστολόγοι ενημερώνονται πρώτα για το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, το οικογενειακό ιστορικό της και το γυναικολογικό της ιστορικό. Ακολούθως, ο μαστολόγος προχωρά σε φυσική εξέταση των μαστών και αξιολογεί την εμφάνισή τους, ενώ ταυτόχρονα ψηλαφίζει τους μαστούς και τους περιφερειακούς λεμφαδένες. Αν κριθεί απαραίτητο, ο μαστολόγος συνταγογραφεί πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις όπως:
Επίσης πραγματοποιεί απεικονιστικές εξετάσεις, όπως:
Σημειώνεται ότι σε επίπτωση που το υπερηχογράφημα ή η ψηφιακή μαστογραφία δείξει ασαφείς όζους, κύστεις ή όγκους, πραγματοποιείται βιοψία, κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα με τη βοήθεια βελόνας, το οποίο μελετάται κυτταρολογικά ή ιστολογικά.
Ο μαστολόγος εντοπίζει και θεραπεύει καταστάσεις που σχετίζονται με τη δομή των αδένων του μαστού, τη λειτουργία τους, φλεγμονώδεις καταστάσεις, ορμονικές διαταραχές, καλοήθη και κακοήθη νεοπλάσματα.
Για τη θεραπεία καταστάσεων που δεν σχετίζονται με κακοήθη ανάπτυξη, ο γιατρός συνταγογραφεί συντηρητική θεραπεία. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι ακόλουθες:
Σε περίπτωση κακοήθειας, ο μαστολόγος συνταγογραφεί μερικές από τις ακόλουθες θεραπείες:
Για την πρόληψη των παθήσεων του μαστού, θα πρέπει να διενεργούνται προληπτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία, με βάση τις οδηγίες του γιατρού. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ οι γυναίκες 40 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο. Οι γυναίκες κάτω των 40 ετών θα πρέπει να πραγματοποιούν υπερηχογράφημα μαστικών αδένων για προληπτικούς σκοπούς, με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο γιατρός τους.
Επίσης, η αυτοεξέταση του μαστού είναι πολύ σημαντική ως μέσω έγκαιρης διάγνωσης παθήσεων που σχετίζονται με τον μαστό. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στον μαστό σας, κλείστε άμεσα ραντεβού σε έναν μαστολόγο για εξειδικευμένες εξετάσεις.
Μαστογραφία ονομάζεται η ακτινογραφία που πραγματοποιείται στον μαστό, για την αναζήτηση πρώιμων σημαδιών καρκίνου του μαστού. Οι τακτικές μαστογραφίες, ως μέρος του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο ακόμη και τρία χρόνια πριν γίνει αισθητός και προκαλέσει συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, συνεπάγεται πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Οι οδηγίες της Εταιρείας Απεικόνισης του Μαστού (SBI) και του Εθνικού Δικτύου για τον Καρκίνο (NCCN), συνιστούν στις ασυμπτωματικές γυναίκες να ξεκινούν μαστογραφικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το πότε πρέπει ιδανικά να ξεκινούν τους μαστογραφικούς τους ελέγχους.
Για τις απλές κύστεις που είναι γεμάτες με υγρό και δεν προκαλούν συμπτώματα, οι μαστολόγοι δεν χορηγούν καμία θεραπεία, διότι τείνουν να εξαφανίζονται μόνες τους. Αν μια κύστη επιμένει και συνοδεύεται από δερματικές αλλαγές, αντιμετωπίζεται με θεραπευτικές διαδικασίες όπως οι ακόλουθες:
Η αντιμετώπιση άλλων μαζικών δομών του μαστού, μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεραπευτικές διαδικασίες:
Ο καρκίνος του μαστού σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκινοπάθειας του μαστού όπως:
Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού, το στάδιό του και τον βαθμό του, ο γιατρός θα στραφεί σε θεραπείες όπως:
Μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, για αποτροπή της επανεμφάνισής του, οι μαστολόγοι καλούνται να παρακολουθούν τις/ τους ασθενείς τους. Ο μαστολόγος καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει:
Το email σας καταχωρήθηκε με επιτυχία